KREIRANJE PRAVDE I PRAVA KROZ SUČELJAVANJE PREDSTAVA ODISEJA I PROSACA - Kaluđerović , Željko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Autor u radu analizira Homerovo specifično predstavljanje pravde, posmatrano, pre svega, iz vizure njegove Odiseje. U ovom epu može se registrovati još jedna dimenzija pravde, mimo u prethodnom eseju pomenutih karakteristika ekvivalencije i korelativnosti, te principa „moć je pravoˮ, a to je nagoveštaj njene primene u međupoliskim odnosima. Ovome treba dodati i posebno mesto koje ima Zevs, posredstvom koga Heleni treba da shvate da je pravda neophodna za razrešenje njihovih sukoba. Kao najviši zastupnik pravde uopšte Zevs kažnjava one dela kojih nisu u saglasnosti sa pravdom, što, na koncu, ukazuje Ahejcima da treba da formiraju zajednicu koja je utemeljena na pravdi, a ta zajednica je polis.