Bioetički aspekti kaznenopravne regulacije nekrofilije u Republici Hrvatskoj - Janeš, Luka; Nedić, Tomislav (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Nekrofilija spada među najtabuiziranije segmente psihopatoloških, ali također i pravnih kategorija, pri čemu se u prvi plan rasprave nameću pitanja djela protiv (preminulog) ljudskog tijela i njegova oskvrnuća, ali i fenomena života i smrti osobe per se. Ovim radom nastoji se pridonijeti na planu evaluacije određenih problematičnih pravnih i (bio)etičkih segmenata vezanih uz zapodjenuto, koristeći, u prvom redu, case law metodu, formalno-logičku pravnu metodu te metodu jezičnog tumačenja prava, kao argumentacijsku ispomoć za analizu kaznenopravne regulacije nekrofilije. U navedeni diskurs bit će implementiran i bioetički senzibilitet – predmetno intencionalno svojstvo integrativne bioetike[1], a u svrhu orijentacije i naglašavanja odgovornosti prema životu osobe kao temeljne deontološke paradigme određenih pravnih postupaka. [1] O orijentacijskoj disciplini integrativnoj bioetici vidi u: Čović, A, Jurić, H, Epochal Orientation, New Ethical Culture and Integrative Bioethics, Formosan journal of medical humanities 19 (1-2), 19-30, 2018.