PRISTUP “ZDRAVLJE U SVIM POLITIKAMA” I NJEGOVA PRIMENA - Milenković, Marko; Sjeničić, Marta (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Javnozdravstvena politka obuhvata značajno širu oblast od zdravstvene zaštite. Pristup “zdravlje u svim politikama” (Health in All Policies – HIAP) podrazumeva da se zdravstvena pitanja uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka u različitim sektorima koji imaju zdravstvene aspekte, kao što su poljoprivreda, korišćenje zemljišta, urbanističko planiranje, stanovanje, transport, javna bezbednost, obrazovanje i niz drugih. Princip je na nivou Evropske unije pri put primenjen za međusektorsku saradnju u pravcu realizacije zajedničkih ciljeva 2006. godine tokom finskog predsedavanja EU, i od tada dobija sve značajniju primenu u relevantnim dokumentima kako na nadnacionalnom nivou, tako i u mnogim evropskim državama.