Pravne dileme moždane smrti trudne žene - slučaj Marlise Munjoz - Drljača, Jagoda V (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
: Predmet ovog članka predstavlja slučaj koji se desio 2013. godine u Teksasu, a koji je izazvao veliku polemiku medicinske i pravne struke i uzburkao javnost. Marlisa Munjoz, 14. nedelja trudna, je doživela masivnu plućnu emboliju koja je rezultirala moždanom smrću. Marlisina volja je bila da je u slučaju ireverzibilnog oštećenja mozga lekari veštački ne održavaju. Uprkos Marlisinoj volji koju je izneo njen suprug Erik, a potvrdili njeni roditelji, lekari su odlučili da je zbog trudnoće veštački održavaju do porođaja, odnosno dok je fetus vitalan. Uporište za ovakvu odluku su našli u Zakonu o izjavama datim unapred države Teksas (TADA). Osnovni problem ovako postavljenog propisa i tumačenja jeste kolizija prava individue koja je donela odluku o svom telesnom integritetu i prava fetusa da se i dalje razvija. U ovom slučaju nisu uzete u obzir ni moždane anomalije i oštećenja koje bi pretrpeo fetus koji bi se razvijao od 14. nedelje u uslovima višemesečnog veštačkog održavanja moždano mrtve majke. Cilj istraživanja je da se analiziraju izjave date unapred, da li propisi derogiraju volju lica kada se radi o trudnoj ženi, (ne)opravdanost derogiranja, sa posebnim osvrtom na sporni TADA. U zaključnim razmatranjima ću analizirati koje se pravne i etičke dileme otvaraju u ovim slučajevima.