ПАРТНЕРИ ИСТОГ ПОЛА КАО ТИТУЛАРИ ПРАВА НА БИОМЕДИЦИНСКИ ПОТПОМОГНУТУ ОПЛОДЊУ - Jović-Prlainović, Olga (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
У појединим европским законодавствима партнерима истог пола дозвољен је приступ одговарајућим поступцима зачећа уз биомедицинску помоћ. Одређивање породичног статуса детета у том случају подразумева одступање од традиционалних правила о утврђивању материнства и очинства: дете, другим речима, може имати мајку или оца и другог родитеља истог пола. Анализом упоредноправних решења у овој области, може се закључити да истополни партнери као титулари права на биомедицински потпомогнуту оплодњу успостављају нову парадигму родитељства - родитељство као пројекат.