POŠTOVANJE NAČELA IN DUBIO PRO VITA PRILIKOM ODLUČIVANJA O PRAVU NA REFUNDACIJU TROŠKOVA LEČENJA - Jovanović, Marina (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U postupku odlučivanja o pravu na refundaciju troškova lečenja koji se u prvom i drugom stepenu vodi pred nadležnim organima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kao i u postupku pred Upravnim sudom koji je nadležan za odlučivanje o konačnim aktima Fonda, odluke se donose pre svega kroz ispitivanje ispunjenosti formalnih uslova vezanih za način i ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu propisanih Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Iskustvo je pokazalo da se, u navedenim postupcima, ne posvećuje dužna pažnja jednom od osnovnih načela mediciinske etike IN DUBIO PRO VITA (u sumnji, za život) koje je u pravnom smislu sadržano u načelu poštovanja života (prava na život), proklamovanog članom 24. stav 1. Ustava Republike Srbije. Tema će biti obrađena kroz prikaz reprezentativnog slučaja sudske prakse i pravnog stava izraženog u presudi Upravnog suda U.4079/13 od 14.11.2014. godine u kojoj je pri odlučivanju o pravu na refundaciju troškova lečenja, rigidna zakonska procedura odnela prevagu u odnosu na načelo poštovanja i neprikosnovenosti života. U sumnji ne bi trebalo polaziti od striktnog slova nižih pravnih akata, nego bi pravo na refundaciju troškova lečenja trebalo ceniti prema najvišem pravnom aktu u zemlji, međunarodnim deklaracijama čiji smo potpisnici i opštim načelima zakona.