Pravo na odbijanje medicinskog tretmana i pasivna eutanazija - Đurđević, Tijana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Imajući u vidu Zakonom o pravima pacijenata ustanovljenu obavezu lekara da poštuje volju pacijenta čak i kada je ta volja usmerena ka odbijanju medicinskog tretmana neophodnog za održavanje života, kao i istim zakonom predviđenu prekršajnu odgovornost lekara za lečenje bez pristanka obaveštenog pacijenta, u saopštenju se razmatra kako pravo pacijenta na odbijanje medicinskog tretmana utiče na odgovornost lekara za smrt pacijenta u smislu odredbi Krivičnog zakonika. Analizira se i pitanje da li je lekar u određenim situacijama uopšte u mogućnosti da udovolji odredbama oba pomenuta propisa ili se javlja potreba za usklađivanjem zakonskih rešenja.