KRIVIČNOPRAVNI ASPEKTI LJEKARSKE GREŠKE I NESAVJESNO PRUŽANJE LJEKARSKE POMOĆI – PRIMJER SRBIJE I SLOVENIJE - Rešetar, Dejan C (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Zdravlje ljudi je krivičnim zakonodavstvom predviđeno kao važan zaštitni objekat. Iako je cilj u radu svakog ljekara poboljšanje zdravlja i izlječenje pacijenta, ponekad dođe i do slučajeva ljekarske greške. Autor u radu najprije razmatra definisanje pojma ljekarska greška, osvrće se na osnovnu podjelu i razdvaja pojam ljekarske greške od sličnih pojmova kao što su nesrećan sučaj i komplikacija. Ljekarska greška postojaće u slučaju ako se utvrdi uzročna veza između radnje ljekara i ozbiljnog narušavanja zdravlja pacijenta ili nastupanje smrtnog ishoda. Da bi izbjegao da dođe do ljekarske greške doktor je dužan da pacijenu objasni eventualne rizike u liječenu, kao i rizike u toku samo operativnog zahvata i postoperativnom toku, kao i da pacijent da saglasnost prije medicinskog zahvata. Autor dalje razmatra konkretno krivično djelo - Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći i analazira ga u pozitivnom pravu i krivičnom pravu Slovenije gdje dolazi do interesantnih zaključaka o sličnosti propisanih sankcija kao i da je krivično djelo – Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći delicta propria, jer je spisak sužen i specifičan krug onih lica koje se mogu naći u ulozi izvršioca krivičnog djela.