PRIRAŠTAJ – PRERADA - Tešanović, Jelena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Prerada je jedan vid priraštaja pokretnih stvari. Prerada postoji kada jedno lice svojim radom od tuđeg materijala izradi novu stvar, a između prerađivača i vlasnika materijala ne postoji ugovorni odnos. U takvom slučaju postavlja se pitanje prava svojine na novoj stvari. Kod instituta prerade uočavamo nepotpunu regulaciju u našem važećem zakonodavstvu. U ovom radu određen je sam pojam, uz uvažavanje mišljenja više autora. Navedeni su praktični primeri, te posledice koje se tiču promena u svojinskom režimu prerađenih stvari, s aspekta pozitivnih propisa, imajući u vidu istorijski prikaz, kao i potencijalna nova rešenja našeg zakonodavstva.