Digitalne tehnologije, rješavanje građanskih i potrošačkih sporova i pružanje pravne pomoći - Jelinić, Zvonimir (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U radu se razmatraju mogućnosti uporabe modernih tehnologija u rješavanju sporova i pružanja pravne pomoći u građanskim stvarima. Uzimaju se obzir saznanja o informatičkim rješenjima koja svoju aplikaciju imaju u inozemstvu te se ona stavljaju u kontekst s nastojanjima hrvatskih tijela da se kroz informatizaciju sustava i uvođenje modernih informatičkih tehnologija u kombinaciji s drugim reformskim aktivnostima poveća učinkovitost hrvatskog pravosuđa. Osnovna teza je da implementacija različitih naprednih softverskih rješenja može sustav pravosuđa u nekim vrstama trgovačkih, građanskih i potrošačkih sporova učiniti učinkovitijim, otvorenijim i jednostavnijim za korisnike, bržim u administraciji i procesiranju zahtjeva te općenito doprinijeti provedbi mjera koja imaju ozbiljan kapacitet promijeniti percepciju o pravosuđu i vratiti povjerenje građana i gospodarstva u pravosudni sustav. Ukoliko dođe do takvih promjena pretpostavka je da će one nužno stvoriti pritisak na odvjetništvo koje će morati transformirati svoj dosadašnji model pružanja usluga, prihvatiti postulate modernih tržišta pravnih usluga te provesti reformu internih pravila, sve u cilju zadržavanja koraka s tehnologijom i promjenama u poslovnom i potrošačkom ponašanju koje se danas mogu detektirati i pratiti u razvijenim državama.