nn - Sokanović, Lucija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Kaznenopravna zaštita morskih voda i organizama dominantno je regulirana inkriminacijama iz glave XX. Kaznenog zakona, odnosno kaznenim djelima protiv okoliša. Riječ je o sljedećim kaznenim djelima: Onečišćenje okoliša (čl. 193.), Ispuštanje onečišćujućih tvari s plovnog objekta (čl. 194.), Ugrožavanje okoliša otpadom (čl. 196. st. 2.), Ugrožavanje okoliša postrojenjem (čl. 197.), Ugrožavanje okoliša radioaktivnim tvarima (čl. 198.), Uništavanje zaštićenih dijelova prirode (čl. 200.), Uništavanje staništa (čl. 201.), Protuzakoniti lov i ribolov (čl. 204.), Ubijanje ili mučenje životinja (čl. 205.), Prenošenje zaraznih bolesti životinja i organizama štetnih za bilje (čl. 206.). Nabrojana kaznena djela polaze od suvremenih biocentričkih koncepcija zaštitnog objekta. Prilikom kaznenopravne zaštite morskih voda i organizama ishodište je definicija morskog okoliša iz važećeg Zakona o zaštiti okoliša. Nakon uvoda se u radu određuju opće značajke kaznenopravne zaštite okoliša s naglaskom na morske vode i organizme, kao i značenje pojma kriminala protiv morskog okoliša. Nastavno se iznose kaznena djela protiv mora i morskog okoliša te utvrđuje njihova usklađenost s relevantnim propisima Europske unije. Značajan dio rada posvećen je analizi pribavljene državnoodvjetničke i sudske prakse.