nn: НОРМА И ПРАКСА РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ - Lažetić, Gordana; Mujovska-Trpevska, Elena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
У последњним годинама у Републици Северној Македонији знатно је порасло интересовање научне и стручне заједнице у односу на заштиту животне средине у најширем смислу. Пракса је показала да је неопходна допунска едукација судија и тужитеља у односу на аспекте везане за заштиту животне средине. Неопходно је модификовати и допунити еколошку политику новим приоритетима, циљевима и правцима деловања који ће одговарати акутним проблемима животне средине. Велики је  проблем у Северној Македонији што је у појединим областима примећено да основни стратешки документи нису конзистентни па је тешко вршити мониторинг и релевантну евалуацију остварених циљева. У односу на легислативни оквир мора се истаћи да постоји недостатак систематичности и да велики број подзаконских аката није донешено, па се може закључити да је легислативни оквир у многим деловима непотпун. Текућа реформа казненог материјалног права тангира и питање веће заштите животне средине, па се предлже увођење новог кривичног дела „екоцид“. Предлаже се да се екоцид кажњава са казном затвора од 10 година или доживотна казна затвора ако неко поступи супротно прописима, у намери да нанесе штету животној средини, или ако неко предузме или не предузме радњу која резултира озбиљном и широко распрострањеном или дуготрајном штетом по животну средину.