nn - Jakulin, Vid (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Autor obrađuje krivična dela protiv životne sredine, prostora i prirodnih dobara u slovenačkom krivičnom zakoniku. Krivični zakonik Republike Slovenije obuhvata sledeća krivična dela protiv životne sredine, prostora i prirodnih dobara: opterećivanje i uništavanje životne sredine, zagađenje mora i voda plovilima, protivpravno postupanje sa nuklearnim ili drugim radioaktivnim  materijalima, zagađenje pitke vode, zagađenje namirnica ili hrane za stoku, protivpravno zauzimanje nekretnine, uništenje nasada upotrebom štetnih materijala, uništavanje šuma, mučenje životinja, protivzakonit lov, protivzakonit ribolov, nezakonito postupanje sa zaštičenim u prirodi slobodno živećim vrstama životinja i biljaka, prenošenje zaraznih bolesti kod životinja i biljaka, proizvodnja štetnih sredstava za lječenje životinja i nesavesno pružanje veterinarske pomoći. Autor je svestan toga da je krivično pravo poslednje i najmanje pogodno sredstvo za zaštitu životne sredine, jer se krivični postupak pokreće tek kada su zaštićena pravna dobra već oštećena. Radi toga autor smatra, da treba veću pažnju pokloniti prevenciji – bolje sprečavati nego kažnjavati. Uprkos tome, zbog značaja zaštićenih pravnih dobara, potrebna je i krivičnopravna zaštita životne sredine i prirodnih dobara.