nn - Tihanji , Mikloš; Kovač , Šandor (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Nekoliko je grupa pitanja koja čine predmet  stručno-kritičke analize  problematike organizacionog sistema policije u zaštiti prirode-uloge čuvarske službe za zaštutu prirode  u Mađarskoj. Među njima posebno se ističu ona koja  se tiču opštih napomena o razlozima neophodnosti zaštite životne sredine i prikaza ključnih  zakonskih i podzakonskih akata kojima se štiti prirodna sredina u Mađarskoj. Potom, tu su pitanja  uloge čuvarske službe za zaštitu prirode kao posebne organizacione policijske   jedinice  u Mađarskoj. Slučaj pre svega sa pitanjima: Organizacionih sistema čuvarske službe zaštite prirode i njenih funkcija i dužnosti; Sredstava za njihovo  funkcionisanje; Uslova koje moraju da ispunjavaju pripadnicu službe; Principa njiivog funkcionisanja -pre svega principa nužnosti i proporcinoalnosti ; Mera koje može službenik za zaštitu prirode  da preduzme-njegovih brojnih ovlašćenja u cilju željenog stepena zaštite životne sredine  i sl. Ključni rezultat izvršene analize predmetne problematike  je,  da i pored činjenice da zaštita prirode prevazilazi nacionalne granice to niukom slučaju   ne znači da države nemaju očiglednu dužnost da štite izuzetne prirodne vrednosti na svojoj teritoriji. Nasuprot. Ova zaštita je društvena obaveza. Obaveza institucionalne zaštite države je da stvori pravni poredak i institucionalni okvir koji može da pruži adekvatnu zaštitu. Jedan od načina  željenog stepena   zaštite  prirode, kada je reč o Mađarskoj, su i posebne  službe u okviru policije zadužene za sprovođenje zakona sa specifičnim sistemom zadataka-prava i dužnosti.