nn - Pavlović , Zoran (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Garantovanje prava na život u zdravoj životnoj sredini nije samo eskplicitna dužnost države  i organa javnih vlasti. To je istovremeno i individualna dužnost građana kojima se ovo pravo obezbeđuje. Potreba jačanja svesti o  o svim aspektima zaštite  životne sredine dovodi se na nivo svakog pojedinca, a ne samo profesionalaca i odgovornosti institucija da se to pravo omogući sadašnjim i budućim generacijama u jednakoj meri. Zakonodavstvo koje reguliše zaštitu životne sredine usklađeno je u najvećoj meri sa međunarodnim standardima, i predstavlja celovit sistem zaštite koji se unapređuje, naročito kroz instrumente krivičinog prava i specijalnu i generalnu prevenciju za ekološke delikte.