nn - Alimpić , Miroslav (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Проблематика кривичних дела против животне средине  посмарано са асапекта кривичног законодавства Републике Србије и међународних правних стандарда - њихове међусобне усаглашености у раду је стручно-критички анализирана кроз седам група питања, уводна разматрања и закључне напомене дате на крају текста. Посматрано са аспекта актуелности и обима обраде четири су групе питања којима се  раду поклања посебна пажња.То су питања која се тичу: Екологије и заштите животне средине уопште (њеног значаја , универзалности и разлога неопходности заштите; Међународних правних стандарда заштите животне средине; Правног оквира  заштите животне средине у Републици Србији-њеног уставног и кривичноправног аспекта и анализе примене кривичноправних одредаба о заштити животне средине  у пракси откривања и доказивања ових кривичних дела на територији Апелационог суда у Новом Саду. Три су кључна резултата извршене струно-критичке анализе предметне проблематике. Прво, Устав РС препознаје право на здраву животну средину као једно од основних људских права и представља добар правни оквир за детаљније законско регулисање ове  тако важне проблематике; Друго, кривично законодавство РС је у великој мери усклађено са међународним правним стандардима везаним за еколошка кривична дела  и пружа одличну основу за много боље резултате у заштити животне средине; Треће, као и у многим другим законски регулисаним сферама живота и овде је правна регулатива испред примене тих прописа у пракси; Четврто, неопходан  је мултидисциплинарни пруступ у решавању кривичних случајева еколошког криминалитета и  у том циљу при вишим судовима треба формирати  неке врсте специјализованих екипа састављених од судија, тужилаца и полицијских службеника  и оспособити их за адекватније поступању у оваквим кривичним случајевима.