nn - Mate, Sivado (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Kriminologija kao nauka, u početku je izučavala dela propisana krivičnim zakonikom, učinioce tih dela, kao i njihove žrtve. Tokom razvoja, predmet kriminologije proširen je i na protivpravna dela koja nisu propisana krivičnim zakonikom i na „učinioce” takvih dela, koji iz bilo kog razloga, ne mogu biti krivično odgovorni. Osamdesetih godina dvadesetog veka pod uticajem ekoloških udruženja pojavilo se pitanje da li zaštita životne sredine može biti oblast interesovanja kriminologije. Početna ispitivanja naišla su na problem vezan za to da je ugrožavanje životne sredine najčešće prouzrokovano radnjama država i velikih kompanija, čije postupanje najčešće nije sankcionisano ni na koji način. Тakvo delovanje pogoršava kvalitet života, a u najgorem slučaju, čini da zemlja postane nepogodna za život.  Kao posledica razmišljanja o ovoj temi nastala je zelena kriminologija, čije najbitnije stavove želim da vam predstavim.