УПУЋИВАЊЕ НАЈОПАСНИЈИХ ОСУЂЕНИКА НА ИЗДРЖАВАЊЕ КАЗНЕ ЗАТВОРА - Milić, Ivan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
У Републици Србији има више од тридесет казнених завода у којима су „смештена“ лица лишена слободе из различитих законом предвиђених разлога. Осуђено лице се након правноснажности судске одлуку упућује на издржавање казне затвора. То је правило, али постоји и изузетак. Положај осуђеника на издржавању казне затвора зависи и од врсте и типа казненог завода у којем издржава казну. У који казнени завод ће осуђеник бити упућен на издржавање казне зависи од многобројних околности које су прописима уређене. Од 2009. године у Републици Србији важе и посебна правила у вези издржавања казне затвора за одређену категорију осуђеника. Те године је донет Закон о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала. Предмет пажње аутора је упућивање најопаснијих осуђеника на издржавање казне затвора. С тим у вези, аутор указује на то ко су најопаснији осуђеници, где они издржавају казну затвора и како је уређен сам поступак упућивања на издржавање казне.