SUDSKOMEDICINSKO VEŠTAČENJE NAKNADE ŠTETE ZBOG TRAJNO POVEĆANIH POTREBA - Ivanov, Zoran; Govedarica, Veselin (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
SAŽETAK: U sudskoj praksi postoji veliki broj oštećenih nakon povrede ili oboljenja ima trajno povećane potrebe radi čega postoji potreba za  za tuđom pomoći. Radi se o licima koja ne zadovoljavaju kriterijume po RFPIO. Do sada sudska praksa poznaje utuživanje u kome je oštećenom ukazivana tuđa  pomoć na osnovu priloženih računa o uslugama drugog lica, prevoza do odredišta, zdravstvene ili druge  ustanove.Vreme za tuđu pomoć je određivano po slobodnoj proceni veštaka. Do sada nisu postojale preporuke za veštačenje neophodnog vremena zbog trajno povećanih potreba oštećenog. Autori predlažu neophodnost tuđe pomoći kada je zbog ukupnih posledica predmetnog poremećaja funkcionalna narušenost oštećenog 100% i više što je  kvalifikacija za dalji postupak. Određuje se redukovana vrednost posledica po padajućem meniju radi  određivanje indikativnog vremena za tuđu pomoć. Razlučuju se osnovne radnje u kojima nije potrebna tuđa pomoć (pasivni deo) kao što je spavanje, mirovanje u krevetu, sedenje na ležaju ili fotelji gde je  udeo tuđe pomoći minimalan i aktivni deo (fiziološke potrebe, kupanje, šišanje, rezanje noktiju, samostalno svlačenje, oblačenje, obuvanje) gde je  udeo tuđe pomoći znatno veći.Primenom aktivnog dela osnovnih životnih potreba u relaciji sa redukovanom vrednošću posledica  po padajućem meniju dolazi se do indikativnog vremena za tuđu pomoć.