LEGAL ASPECT OF GENOME EDITING IN HUMAN MEDICINE - Sovilj, Ranko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Перманентни развој нових технологија у области биомедицине и генетике отвара бројна, до сада нерешена, правна питања. Полазна теза истраживања је како заштити право појединца да ужива у предностима научно-технолошког развоја, уз истовремено подстицање напретка у науци и технологијама. Последњих година актуелизовало се питање едитовања генома у хуманој медицини. Употребом нормативног и компаративног метода, аутор указује на различита легислативна решења у поступку едитовања људског генома. Узимајући у разматрање да не постоје јединствена правила којима се регулише едитовање генома, аутор констатује да је неопходно правно уредити поступак едитовања људског генома, обезбедити транспарентност научног истраживања, односно употребу добијених резултата на основу спроведених истраживања у научне сврхе, као и заштиту података особа које су учествовале у поступку едитовања генома.