POVLAČENJE I PONIŠTENJE UDELA U DRUŠTVU S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU - Čulić, Miloš M (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
SAŽETAK: Povlačenje i poništenje udela je institut koji postoji u pravu društava s ograničenom odgovornošću. Cilj predmetnog instituta je prestanak postojanja članskog odnosa, odnosno uništenje udela. Povlačenjem i poništenjem udela se sprovodi istiskivanje iz društva nepoželjnog člana ili sprečavanje ulaska trećeg lica u privredno društvo. Zakon daje samo osnovu, mogućnost za regulisanje, a slučajevi i način povlačenja i poništenja udela moraju biti predviđeni osnivačkim aktom privrednog društva, dakle predmet su autonomne regulative. U obzir dolaze različiti osnovi povlačenja i poništenja udela. Neophodna je odluka skupštine. Automatsko povlačenje i poništenje udela na osnovu osnivačkog akta nije dozvoljeno. Razlikuje se prinudno, povlačenje i poništenje udela bez saglasnosti člana društva i povlačenje i poništenje uz saglasnost člana društva. Povlačenje i poništenje udela povlači sa sobom sprovođenje postupka smanjenja osnovnog kapitala privrednog društva. Ključne reči: povlačenje, poništenje, udeli, članski odnos, prestanak, društvo s ograničenom odgovornošču.