Криминалистичка правила о саслушању окривљеног кроз фазе извођења ове доказне радње - Mirkov, Željko D. (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Саслушање окривљеног је значајна доказна радња. Њеним извођењем се омогућава окривљеном да пружи своју одбрану и изјасни се о кривичном делу које му се ставља на терет, док орган поступка на овај начин добија непосредно изјашњење о чињеницама које се тичу кривичног дела и то од лица које, по правилу, најбоље зна како је оно извршено. Уопштено посматрано, процес саслушања окривљеног пролази кроз три стадијума, што је определило структуру рада. Први, подразумева почетак саслушања и састоји се из три фазе које чине успостављање контакта са окривљеним, затим прибављање личних података од окривљеног и, на крају, предочавање навода окривљеном о кривичном делу за које се терети, његовим правима и обавезама. Други стадијум се односи на сам ток давања исказа о кривичном делу које се окривљеном ставља на терет и чини га фаза неометаног излагања окривљеног и фаза постављања питања окривљеном. Регистровање исказа и завршетак саслушања представља трећи стадијум ове доказне радње. Циљ рада је да прикаже криминалистичка правила о саслушању окривљеног за сваку од наведених фаза, чије познавање помаже бољем расветљавању околности под којим је извршено кривично дело. Кључне речи: саслушање окривљеног, фазе саслушања, кривични поступак, криминалистичка правила.