POJAM ZNATNIJE ŠTETE U PREVENTIVNOJ ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE - Brkić, Mladen N (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Znatnija šteta kao materijalnopravni uslov zahteva za uklanjanje izvora opasnosti nije bila predmet ocene u sudskim postupcima. Iako predstavlja obavezan uslov, sudovi nisu procenjivali da li u konkretnim slučajevima postoji pretnja nastupanja znatnije štete. Zakon o zaštiti životne sredine predstavlja osnovni zakon u oblasti prava životne sredine. Kao lex specialis bi trebao da se primeni prilikom procene da li od određenog izvora opasnosti može pretiti znatnija šteta. Ukoliko prema biološkim parametrima postoji pretnja prouzrokovanja znatnije štete, ekonomski kriterijumi ne bi trebali biti od značaja prilikom odlučivanja o usvajanju zahteva da se ukloni izvor opasnosti. Pored pomenutog, opšteg kriterijuma, sud bi trebalo da vodi računa o tome da li su između tužioca i tuženog relevantna pravila koja regulišu susedske odnose. Takođe, bitno je na kom području postoji izvor opasnosti, kao i koja dobra su ugrožena.Najjednostavnije rešenje za procenu postojanja pretnje nastupanja znatnije štete sud ima ako već postoje pravila koja određuju granicu dozvoljenosti štetnih uticaja. Svaki uticaj preko dozvoljenog će se smatrati relevantnim, odnosno znatnim.