УСЛОВИ ПРИХВАТЉИВОСТИ ПРЕДСТАВКЕ ПРЕД ЕСЉП У ПРЕДМЕТИМА ПРИНУДНИХ НЕСТАНАКА ЛИЦА - Ševo, Olivera (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Пред Европским судом за људска права је у различитим временским периодима разматрано више представки које се односе на принудни нестанак лица из различитих земаља. Као почетни проблем приликом разматрања ових представки јавило се питање надлежности Суда у вези са процедуралним аспектом чл. 2 Конвенције у предметима у којима се нестанак догодио пре ратификације Конвенције, као и други низ питања који се тичу прихватљивости исте у складу са чл. 34 и 35 Конвенције. Ауторка има за циљ да у овом раду понуди преглед и анализу услова прихватљивости и надлежности који су разматрани у овим предметима, односно да анализира специфичности које одликују поступке пред Судом у овим предметима у овом сегменту. У том смислу, ауторка се у највећој мери ослања на анализу судске праксе овог Суда. Поред тога, ауторка даје посебан осврт на питање одбачених апликација против Босне и Херцеговине због њихове очигледне неоснованости.