Završetak postupka dobrovoljne likvidacije, odgovornost i brisanje privrednog društva iz registra - Čulić, Miloš M (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Likvidacija je postupak po čijem završetku dolazi do brisanja privrednog društva iz registra i posledično njegovog prestanka. Postupak likvidacije može da se sprovede samo nad privrednim društvom koje ima dovoljno sredstava za namirenje svih svojih obaveza. Razlikujemo dobrovoljnu i prinudnu likvidaciju. Postupak dobrovoljne likvidacije se može podeliti na tri dela. U ovom radu se obrađuje samo završna faza postupka likvidacije. Postupak likvidacije regulisan je Zakonom o privrednim društvima, što je i logično, jer se vrši nad solventnim privrednim društvom. S druge strane, postupak likvidacije ne zahteva normativno regulisanje u tom obimu koje bi opravdavalo njegovo izmeštanje u poseban propis, kao što je slučaj sa postupkom stečaja koji predstavlja poseban vanparnični postupak i koji je regulisan posebnim zakonom. Normativno regulisanje završne faze likvidacije se odnosi na sastavljanje dokumenata nakon namirenja poverilaca i njihovog usvajanja, raspodelu likvidacionog ostatka, naknadu likvidacionom upravniku, okončanje likvidacije. U radu je obrađena odgovornost likvidacionog upravnika i odgovornost članova društva po okončanju likvidacije. No, za sprovođenje postupka likvidacije neophodno je poznavanje čitavog niza propisa. Nakon otpočinjanja postupka likvidacije menja se cilj privrednog društva, te su sve radnje usmerene ka prestanku njegovog postojanja, a ne ka sticanju dobiti.