PEOPLE OF THE BOOK: FUNDAMENTAL ISSUES OF THE REGULATION OF CHRISTIAN, JEWISH AND MUSLIM MARRIAGE RIGHTS - Dr. Kasuba, Róbert István (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
A polgári házassági jog rendszere és a felekezeti és vallási jogok európai viszonylatban teljesen egyértelműek az ügyvéd számára, hiszen a polgári házassági jog az egyházi jogból, azon belül is a katolikus kánonjogból fejlődött ki. A kánonjog rendszere befolyásolta és formálta a polgári házasságjogot alkotó jogtudósok gondolkodását, és ez igaz a protestáns házasságra is. A zsidó és az iszlám házasságjog azonban jelentősen eltér a keresztény felfogástól, és határozottan szerződéses jellegű. Tanulmányomban a keresztény, zsidó és muzulmán vallások házasságjogi szabályait igyekszem összehasonlítani az összehasonlító jog módszerével, de összevetem a magyar házassági jogi rendszerrel is. Elemezem a házasságkötést megelőző eljárást, a házasságkötés folyamatát, valamint összehasonlítom a válás szabályait a három vallás vonatkozásában. A tanulmány rövidebb magyarázata doktori kutatásom egyik fontos témájának, mivel fő témám a fakultatív polgári házasság, azaz az egyházi házasság polgári jogi elismerésének lehetősége Magyarországon. Bízom benne, hogy teljesebb képet kapok a három nagy világvallás jogi fogalmairól és a magyar házassági jog vallási jogrendszerekhez való viszonyáról.