Unexpected discriminatory and other provisions in the Criminal Procedure Code that violate human rights - Đukić, Dimitrije (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
SAŽETAK: Zakonik o krivičnom postupku predstavlja procesni zakon čija je primarna funkcija da uredi pravila postupanja u jednom krivičnom postupku, odnosno da propiše pravila ponašanja i delokrug radnji različitih krivičnoprocesnih subjekata. Pored toga, Zakonik o krivičnom postupku treba da sadrži takva pravila kojima će se omogućiti brzo i efikasno sprovođenje krivičnog postupka, ali uz istovremeno garantovanje osnovnih ljudskih prava svim učesnicima u postupku, a posebno okrivljenom kao subjektu protiv koga se krivični postupak vodi. Zato je uvek iznenađujuće kada se u jednom takvom zakoniku nađu odredbe kojima se krše osnovna ljudska prava. U ovom radu biće analizirane upravo one odredbe zakonika kojima se krše ljudska prava. Najveći broj analiziranih odredbi ticao se diskriminatornog postupanja, dok je kod ostalih analiziranih odredbi uočeno kršenje pretpostavke nevinosti, kršenje prava na pravično suđenje i kršenje prava na slobodu i bezbednost. Ključne reči: ZKP, ljudska prava, Evropski sud za ljudska prava, diskriminacija, pravo na pravično suđenje, pretpostavka nevinosti, pravo na slobodu i bezbednost. Unexpected discriminatory and other provisions in the Criminal Procedure Code that violate human rights ABSTRACT: The Code of Criminal Procedure is a procedural code whose primary function is to regulate the rules of conduct in one criminal procedure, i.e. to prescribe the rules of conduct of various subjectsin criminal procedure. In addition, the Criminal Procedure Code should contain such rules that will enable fast and efficient criminal proceedings, but at the same time guarantee basic human rights to all participants in the proceedings, especially the defendant as a subject against whom criminal proceedings are conducted. That is why it is always surprising when such a code contains provisions that violate basic human rights. In this paper, the provisions of the code that violate human rights will be analyzed. Most of the analyzed provisions concerned discriminatory treatment, while the other analyzed provisions violated the presumption of innocence, the right to a fair trial and the right to liberty and security. Keywords: CPC, human rights, European Court of Human Rights, discrimination, right to a fair trial, presumption of innocence, right to liberty and security.