nn - Govedarica , Milimir (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Питања која чине предмет рада анализирана су кроз три групе питања и закључна разматрања у којима су на један резимирани начин изнесени основни резултати до којих се дошло у стручно-критичкој анализи предметних питања. Прва група питања посвећена је општим напоменама о животној средини и инструментима њене адекватне заштите, и то са два аспекта (међународно-правног и нормативно-практичог аспекта у Републици Српској). Основни закључак анализе ове групе питања је неопходност обезбеђења (нормативних и практичних ) предуслова за што адекватнију заштиту животне средине, а један од кључних су инструменти кривичноправног карактера (кривично законодавство и његова примена) Друга група питања посвећена је предпоставкама жељеног степена адекватности заштите животне средине (њиховом појму и врстама). Основни закључак анализе ове групе питања је да су предпоставке жељеног степена обезбеђења адекватности државне реакцију на еколошки као и друге облике криминалитета уопште бројне, с тим да међу њима посебно место заузимају оне кривичноправног карактера (кривичноправне норма и њихова примена). Управо, имајући у виду овакав значај кривичноправних норми као инструмената заштите животне средине трећа група питања посвећена је анализи (нормативној и практичној) предуслова од којих зависи степен адекватности кривичноправних инструмената у заштити животне средине. Појединачно ппосматрано то су : Кривичноправна норма; Адекватност примене кривичноправних норми ; Ефикасност поступка откривања и доказивања изврешених еколошких кривичних дела (ефикасност кривичног поступка); Ефикасно одузмање имовинске користи стечене вршењем ове гупе кривичних дела. Основни закључак анализе ове групе питања је да се, и поред своје различитости, ове предпоставке морају посматрати у међусобној повезаности. Само у случајевима када су оне истовремено ( и са нормативног и са практичног) аспекта испуњене може се говорити да су у функцији жељеног степена адекватности заштите животне средине, што још увек није случај са Републиком Српском, посебно када је реч о њиховим практичним аспектима.