nn - Tihanji , Mikloš; Kovač , Šandor (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Nekoliko je grupa pitanja koja čine predmet stručno-kritičke analize problematike organizacionog sistema policije u zaštiti prirode-uloge čuvarske službe za zaštutu prirode u Mađarskoj. Među njima posebno se ističu ona koja se tiču opštih napomena o razlozima neophodnosti zaštite životne sredine i prikaza ključnih zakonskih i podzakonskih akata kojima se štiti prirodna sredina u Mađarskoj. Potom, tu su pitanja uloge čuvarske službe za zaštitu prirode kao posebne organizacione policijske jedinice u Mađarskoj. Slučaj pre svega sa pitanjima: Organizacionih sistema čuvarske službe zaštite prirode i njenih funkcija i dužnosti; Sredstava za njihovo funkcionisanje; Uslova koje moraju da ispunjavaju pripadnicu službe; Principa njiivog funkcionisanja -pre svega principa nužnosti i proporcinoalnosti ; Mera koje može službenik za zaštitu prirode da preduzme-njegovih brojnih ovlašćenja u cilju željenog stepena zaštite životne sredine i sl. Ključni rezultat izvršene analize predmetne problematike je, da i pored činjenice da zaštita prirode prevazilazi nacionalne granice to niukom slučaju ne znači da države nemaju očiglednu dužnost da štite izuzetne prirodne vrednosti na svojoj teritoriji. Nasuprot. Ova zaštita je društvena obaveza. Obaveza institucionalne zaštite države je da stvori pravni poredak i institucionalni okvir koji može da pruži adekvatnu zaštitu. Jedan od načina željenog stepena zaštite prirode, kada je reč o Mađarskoj, su i posebne službe u okviru policije zadužene za sprovođenje zakona sa specifičnim sistemom zadataka-prava i dužnosti.