nn - Sabolč , Maćaš (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Studija istražuje prostorne karakteristike krivičnih dela izvršenih protiv prirode i životne sredine. U našoj državi istraživanja iz oblasti geografije kriminaliteta predstavljaju pravu retkost, a još je manji broj istraživača koji su se do sada odvažili da istražuju prostorne osobenosti delikata protiv prirode i životne sredine. Pretpostavka autora je da se između pojedinih delikata i socio-demografskih karakteristika može iskazati korelacija, pa se njihova rasprostranjenost značajno razlikuje. Vremenski interval koji je ispitivan tokom istraživanja odnosi se na period između 2017. i 2021. godine, a korišćeni podaci u svim slučajevima potiču iz baza podataka koje su dostupne javnosti.