nn - Martić , Mirjana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Неретко се за прекршаје каже да представљају предворје одговорности за кривична дела. Посматрано са тог аспекта, сврха кажњавања за прекршај нарочито добија на значају у областима као што је заштита животне средине, имајући у виду неповратну, некада и несагледиву штету која може настати као последица кривичног дела. Кроз одговорност за прекршај може се спречити даље кршење прописа и евентуално проузроковање теже штете. Заштита животне средине уређена је кроз већи број закона и подзаконских аката, од којих се у доктрини посебан нагласак ставља на примену Закона о заштити животне средине, као системског закона у овој области. Са друге стране, анализа примене секторских закона којима се детаљније уређују посебни начини заштите животне средине завређује пажњу аутора управо због своје специфичности и нарочите усмерености на поједине облике деликата. Стога је фокус овог рада секторска заштита животне средине од буке и истраживање начина примене прописа у пракси.