PROHIBITION OF CROP RESIDUE BURNING ON AGRICULTURAL LAND - Sofija Nikolić Popadić (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Spaljivanje biljnih ostataka je praksa koju pojedini poljoprivrednici primenjuju na poljoprivrednom zemljištu nakon žetve. Ona izaziva brojne štetne posledice po zemljište, životnu sredinu, klimu, a može dovesti i do ugrožavanja života ljudi i životinja i imovine. U radu je analizirana pravna regulative Evropske unije i pojedinih država članica u cilju pronalaženja odgovora na pitanje na koji način je potrebno regulisati zabranu spaljivanja žetvenih ostataka. S obzirom na to da se u Republici Srbiji svake godine u periodu nakon žetve javlja veliki broj požara, posebna pažnja je posvećena analizi domaćih propisa radi pronalaženja odgovora na pitanje da li je ovaj višedecenijski problem uzrokovan neadekvatnom pravnom regulativom ili je problem u primeni važećih propisa u praksi.