SUDSKOMEDICINSKO VEŠTAČENJE NAKNADE ŠTETE ZBOG TRAJNO POVEĆANIH POTREBA - Ivanov, Zoran; Govedarica, Veselin (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
SAŽETAK: U sudskoj praksi postoji veliki broj oštećenih nakon povrede ili oboljenja ima trajno povećane potrebe radi čega postoji potreba za za tuđom pomoći. Radi se o licima koja ne zadovoljavaju kriterijume po RFPIO. Do sada sudska praksa poznaje utuživanje u kome je oštećenom ukazivana tuđa pomoć na osnovu priloženih računa o uslugama drugog lica, prevoza do odredišta, zdravstvene ili druge ustanove.Vreme za tuđu pomoć je određivano po slobodnoj proceni veštaka. Do sada nisu postojale preporuke za veštačenje neophodnog vremena zbog trajno povećanih potreba oštećenog. Autori predlažu neophodnost tuđe pomoći kada je zbog ukupnih posledica predmetnog poremećaja funkcionalna narušenost oštećenog 100% i više što je kvalifikacija za dalji postupak. Određuje se redukovana vrednost posledica po padajućem meniju radi određivanje indikativnog vremena za tuđu pomoć. Razlučuju se osnovne radnje u kojima nije potrebna tuđa pomoć (pasivni deo) kao što je spavanje, mirovanje u krevetu, sedenje na ležaju ili fotelji gde je udeo tuđe pomoći minimalan i aktivni deo (fiziološke potrebe, kupanje, šišanje, rezanje noktiju, samostalno svlačenje, oblačenje, obuvanje) gde je udeo tuđe pomoći znatno veći. Primenom aktivnog dela osnovnih životnih potreba u relaciji sa redukovanom vrednošću posledica po padajućem meniju dolazi se do indikativnog vremena za tuđu pomoć.