UTICAJ PANDEMIJE COVID-19 NA UČESTALOST KUPOVINE I ONLINE PRODAJU ORGANSKE HRANA NA BALKANU: UTICAJ PANDEMIJE COVID-19 NA UČESTALOST KUPOVINE I ONLINE PRODAJU ORGANSKE HRANE MEĐU POTROŠAČIMA BIVŠE JUGOSLAVIJE - Mitić, Vladimir; Čolović, Milica (Food and Feed Research, 2023)
Glavni cilj ovog istraživanje je utvrđivanje uticaja Pandemije Kovida -19 na učestalost kupovine organske hrane. Takođe, ispituje se i da li se povećala online prodaja organske hrane, kao i koji kanali se koriste za njenu kupovinu. Uzorak u aktuelnom istraživanju se sastoji od 400 ispitanika različitih demografskih karakteristika koji su popunjavali upitnik u dva navrata, tokom 2020 i 2022 godine. Podaci su obrađeni u SPSS programu, a pored deskriptivne statistike korišćene su i neparametrijske tehnike, Wilkoksonov test ekvivalentnih parova i Kruskal-Volisov test za utvrđivanje razlika u skorovima između više grupa ispitanika. Rezultati su pokazali da se usled uticaja Pandemije Kovida -19 povećala učestalost kupovine organske hrane, kao i njena prodaja preko interneta. Kupci organsku hranu najčešće kupuju u supermarketima i hipermarketima, dok je najmanji broj potrošača koji je direktno kupuju od proizvođača organske hrane.