SADRŽAJ LAKTATA, UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST ODABRANIH KOMERCIJALNIH JOGURTA SA DOMAĆEG TRŽIŠTA - Popovic, Tamara; Pokimica, Biljana; Takić, Marija; Petrović Oggiano, Gordana; Debeljak Martačić, Jasmina; Šarac, Ivana; Glibetić, Marija (Food and Feed Research, 2022)
Jogurt je jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda širom sveta, čiji je ukus pod velikim uticajem sadržaja mlečne kiseline. Jogurti sa voćnim prerađevinama sadrže polifenole, sekundarne biljne metabolite sa dokazanim antioksidativnim svojstvima. Kako ne postoje podaci o količini laktata i sadržaju polifenola u komercijalnim jogurtima u Srbiji, cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi nivo laktata i polifenola, kao i antioksidativna aktivnost u odabranim jogurtima. Analizirano je 15 običnih i 5 voćnih jogurta sa prerađevinama od jagoda. Sadržaj laktata bio je od 0,83 do 1,33%. Tri obična jogurta u plastičnoj ambalaži su se razlikovala po sadržaju laktata. Nije bilo razlike u sadržaju laktata među istim običnim jogurtima upakovanim u plastične i Tetra Pack kontejnere. Voćni jogurti sa prerađevinama od jagoda razlikovali su se u ukupnom sadržaju polifenola koji se kretao u rasponu od 6,84 do 29,11 mg GAE/100 g i po antioksidativnim svojstvima utvrđenim testom redukcione moći sa Fe3+ jonima (od 0,22 do 0,79) i DPPH testom (od 28,13±1.93 do 87,23±0.15%), dok nije bilo razlike u pogledu laktata. Naši rezultati dali su nove informacije o nivoima laktata, ukupnih polifenola i antioksidativne aktivnosti odabranih komercijalnih jogurta dostupnih na domaćem tržištu.
Keywords: običan jogurt; voćni jogurt; jagode; pakovanje