EFEKAT ALKALNIH TRETMANA KORISTEĆI CEĐ I HIDRATISANI KREČ NA NEKE NUTRIJENTE, ANTINUTRIJENTE I IN VITRO SVARLJIVOST PROTEINA SEMENA SESBANIA SESBAN - Arekemase , Shefiat O.; Ibrahim,; Okoduwa, Stanley; Anigo, Kola M.; Ameh, Danladi A. (Food and Feed Research, 2022)
Sesbania sesban je višegodišnja žbunasta ili drvenasta biljka široko rasprostranjena u različitim delovima Nigerije koja se koristi  kao krmno bilje. Međutim, sadržaj antinutrijenata u semenu biljke ograničava njihovu upotrebu kao komponente za stočnu hranu. Stoga je tema ovog rada ispitivanje uticaja različitih tretmana alkalnim sredstvima na sadržaj nutrijenata, antinutrijenata i svarljivost proteina u semenu S. sesban. Semena su tretirana potapanjem (tokom 24 h) ili kuvanjem (30 min) u ceđi (voda kuvana sa pepelom) ili hidratisanom tj. gašenom kreču (kalcijum-hidroksidu). Nakon tretmana, semena su dobro osušena na ambijentalnoj temperaturi. U tretiranim semenima ispitivan je hemijski sastav, sadržaj antinutrijenata i in vitro svarljivost proteina. Rezultati su pokazali da je sadržaj sirovih proteina statistički značajno (p
Keywords: pepeo; kuvanje; kalcijum hidroksid; potapanje; tanini; tripsin inhibitor