PRIMENA AMARANTHUS SP. ZRNA U ISHRANI - Bodroža Solarov, Marija; Šimurina, Olivera; Kojić, Jovana; Krulj, Jelena; Filipović, Jelena; Cvetković, Biljana; Ilić, Nebojša (Food and Feed Research, 2022)
Nedavno je došlo do ponovnog otkrivanja nekih drevnih useva zbog povećanih zahteva potrošača za zdravijom prehranom sa lekovitim i terapijskim dejstvima. Jedna takva kultura je pseudožitarica Amarantus  sp. koja je nutritivno povoljnija od mnogih običnih žitarica i zadovoljava većinu zahteva moderne ishrane. Uključivanje vrsta amaranta u formulacije hrane proširilo bi asortiman prehrambenih proizvoda na tržištu. Visok nutritivnai kvalitet i potencijalna funkcionalnost prehrambenih proizvoda od amaranta predmet su opsežnog naučnog istraživanja. Ova studija ima za cilj pregled trenutno dostupnih podataka o primeni zrna amaranta u prehrambenoj industriji i proizvodnji, pa se fokusira na funkcionalnost ovih proizvoda, pružajući pregled trenutnog lanca vrednosti amaranta.
Keywords: pekarski proizvodi; testenina; jestivi filmovi; fermentisana hrana; štir; snek proizvodi