ANALIZA BACANJA VOĆA I POVRĆA MEĐU POTROŠAČIMA U VOJVODINI - Ubiparip Samek, Dragana (Food and Feed Research, 2022)
Sveže voće i povrće čine čak do 50% ukupno bačene hrane od strane domaćinstava u okviru Evropske unije. Kako bi se objasnili glavni razlozi ovakvog ponašanja među potrošačima u Vojvodini (Srbija) sprovedeno je online istraživanje putem ankete među 711 ispitanika. Pitanja predstavljena u ovom istraživanju naglašavaju metode čuvanja voća i povrća u kućnim uslovima pre njihove konzumacije. Samoprocena bacanja voća i povrća u okviru domaćinstva i samoprocena zdravstvenog stanja potrošača su analizirani primenom analize korespondencije. Dobijeni rezultati pokazuju da prve dve dimenzije objašnjavaju 95,06%ukupne inercije (p
Keywords: bacanje voća; bacanje povrća; čuvanje voća; čuvanje povrća; ponašanje potrošača