ODREĐIVANJE OKSIDACIJE PROTEINA U HRANI ZA RIBE - Dragojlović, Danka (Food and Feed Research, 2021)
Cilj ovog istraživanja bilo je razvijanje pouzdane, jednostavnije, jeftinije metode za merenje oksidacije proteina u složenim uzorcima, kao što je hrana za ribe, koja u svom sastavu sadrži različite izvore proteina. U tu svrhu korišćena je modifikovana metoda za kvantifikaciju proteinskih karbonila, koja je zasnovanana 2,4- dinitrofenilhidrazin (DNPH)-metodi. Modifikacija metode se sastojala u promeni rastvarača (destilovana voda različite koncentracije rastvora NaCliKCl) i vremenu ekstrakcije (nakon homogenizacije i preko noći), kao i koncentracije trihlor sirćetne kiseline (TCA, 10 i 25%) za precipitaciju proteina. Uočeno je da produženo vreme ekstrakcije (tokom noći), veća koncetracijaTCA (25%) i 0,5 M rastvor KCl-a dovodi do povećanja koncentracije proteina. S druge strane, najmanja količina proteina dobijena je ekstrakcijom pomoću destilovane vode. U pogledu količine proteinskih karbonila, pokazano je da je najveći sadržaj postignut ekstrakcijom pomoću 0,15 M i 0,5 M KCl. Tokom skladištenja uzoraka, pod ekstremnim uslovima, uočeno je da se količina karbonilnih jedinjenja povećava. A u poređenju sa originalnom metodom, modifikovanom metodom za merenje oksidacije proteina izmerena je veća količina karbonilnih jedinjenja u svakoj fazi skladištenja.
Keywords: ekstrakcija proteina; karbonilna jedinjenja; globulini; 2,4-dinitrofenilhidrazin