PLASMAN PREHRAMBENIH PROIZVODA U USLOVIMA COVID-19 PANDEMIJE - Vučenović, Sonja; Nuševa, Daniela; Marić, Dražen; Maric, Radenko; Vukmirović, Goran; Leković, Ksenija (Food and Feed Research, 2021)
COVID-19 pandemija je u potpunosti promenila obrasce ponašanja na tržištu. Fizička distanca, mere karantina, sigurnosni i bezbednosni protokoli i nestašice, duž celog lanca snabdevanja, naročito su se odrazile na plasman prehrambenih proizvoda. Stim u vezi, cilj ovog rada je definisanje uticaja različitih indikatora na plasman prehrambenih proizvoda u uslovima COVID-19 pandemije. Sprovedeno je empirijsko istraživanje na uzorku od 248 finalnih potrošača. Analiza je posebno vršena za četri grupe esencijalnih prehrambenih proizvoda u uslovima pandemije: meso i mesne prerađevine, voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, žitarice i proizvodi od žita. Rezultati su pokazali statistički značajan uticaj indikatora poput standarda sigurnosti i bezbednosti, higijene, cene, svežine proizvoda, nutritivnog sastava, transparentnosti lanca i kvaliteta proizvoda. Uticaj navedenih indikatora se značajno razlikuje u zavisnosti od analizirane grupe proizvoda. Dobijeni rezultati ukazuju menadžmentu lanca snabdevanja koje negativne uticaje je potrebno minimizirati kako bi se obezbedio pravovremeni plasman prehrambenih proizvoda i efikasnije zadovoljile potrebe finalnih potrošača u uslovima pandemije. Smernice za buduća istraživanja su navedene u radu.
Keywords: Plasman prehrambenih proizvoda; Lanac snabdevanja; COVID-19 pandemija; Ponašanje potrošača