ODREĐIVANJE MESNATOSTI POLUTKI TOVLJENIKA U OSAM KLANICA U REGIONU VOJVODINE, SRBIJA - Radović, Ivan; Polovinski-Horvatović, Miroslava; Mirkov, Mile; Malešević, Savo (Food and Feed Research, 2021)
Krajnji proizvod proizvodnje svinja je trup zaklane životinje. Procenat mesa je mera kvaliteta trupa. Srbija je jedna od nekolicine zemalja u Evropi koja još uvek ne vrši klasifikaciju svinjskih trupova i koja nije zakonski regulisala klasifikaciju trupova. Cilj ovog rada je bio da se izvrši klasifikacija svinjskih trupova u nekoliko klanica u Vojvodini prema SEUROP sistemu klasifikacije trupova. Ukupno je određena mesnatost kod 65764 trupova svinja u osam različitih klanica. Mesnatost se određivala 45 minuta post mortem metodom jedne tačke. Merenje je izvršeno optoelektronskom sondom za klasifikaciju svinjskih trupova CLASSPRO Gmbh (Germany). Ubodno mesto je 7 cm od medijalne linije trupa, između 3 i 4 rebra. Procenat mesnatosti u trupu se izračunavao na osnovu matematičkog modela. U svih osam klanica nijedan trup nije bio u klasi P. Većina polutki je bila u klasi E (35545 trupova ili 55,62% ukupno) i u klasi U (25864 trupova ili 37,87% ukupno). Međutim, veoma mali broj trupova je bio u klasi S sa više od 60% mesnatosti, samo 2086 trupova ili 3,5% ukupno. Svaki budući napor države usmeren ka primeni sistema otkupa tovljenika na osnovu kvaliteta trupa imaće ogroman efekat na proizvodnju svinja. Uzgajivači bi bili motivisani da investiraju u farmski menadžment i selekciju da bi poboljšali kvalitet proizvoda-svinja. S druge strane, ovo bi se povoljno odrazilo na mesnu industriju jer bi na raspolaganju imala kvalitetniju polaznu sirovinu.
Keywords: proizvodnja tovljenika; mesnatost; klasifikacija