SVOJSTVA RAZLIČITIH SILAŽNIH HIBRIDA KUKURUZA - Nikolić, Valentina (Food and Feed Research, 2020)
Cilj ovog istraživanja bio je da se ispitaju osobine deset hibrida kukuruza iz Srbije uključujući agronomska svojstva, sastav lignoceluloznih vlakana i in vitro svarljivost suve materije. Pet hibrida zubana žutog zrna i pet analognih hibrida crvenog zrna korišćeni su u ovom istraživanju kako bi se ispitala agronomska svojstva, sadržaj suve materije cele biljke, sadržaj lignoceluloznih vlakana, odnosi između pojedinih lignoceluloznih frakcija, in vitro svarljivost suve materije i svarljivosti NDF-a. Određeni su koeficijenti korelacije između pojedinih osobina hibrida kukuruza. Iako su rezultati istraživanja pokazali varijacije u pogledu nutritivnog sastava cele biljke kukuruza između ispitivanih hibrida, sam hibrid i razlike u boji zrna (žuta ili crvena) nisu značajno uticali na kvalitet hibrida kukuruza za proizvodnju silaže. Najviša IVDMD je određena u hibridu žutog zrna ZP 388, dok je hibrid crvenog zrna ZP 606red imao najviši NDFD, kao i najniže odnose frakcija ADL/NDF i ADF/NDF. Rezultati ukazuju da svi hibridi iz ovog istraživanja predstavljaju odlične kandidate za proizvodnju kvalitetne silaže za ishranu preživara.
Keywords: hibridi kukuruza; lignocelulozna vlakna; in vitro svarljivost suve materije