UTICAJ RAZLIČITIH HEMIJSKIH SREDSTAVA I USLOVA SKLADIŠTENJA NA MIKROBIOLOŠKI SASTAV SEMENA INDUSTRIJSKE KONOPLJE (Cannabis sativa L.) - Đerić, Nataša (Food and Feed Research, 2020)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje različitih hemijskih sredstava za dobijanje mikrobiološki bezbednog semena industrijske konoplje, koje bi se moglo koristiti za dalju preradu u hranu (sa smanjenim ukupnim brojem mikroorganizama, ukupnim brojem kvasaca i plesni, i ukupnim brojem enterobakterija). Da bi se dobilo seme primenljivo za ishranu, optimalni temperaturni uslovi skladištenja (sobna temperatura, frižider, zamrzivač), način pakovanja semena (vakuum/bez vakuuma) i primena različitih hemijskih tretmana (etanol, natrijum hidrogen karbonat, natrijum hipohlorit) su testirani na sertifikovanom semenu industrijske konoplje, proizvedenom u dve uzastopne godine. Optimalni uslovi skladištenja su se razlikovali za različite mikroorganizme, a najoptimalnije skladištenje je bilo na sobnoj temperaturi, za seme iz 2018. godine, a u cilju smanjenja broja enterobakterija i ukupnog broja mikroorganizama. Pri skladištenju semena iz 2018. godine u cilju smanjenja broja plesni i kvasaca primećen je nešto manji broj datih mikroorganizama kada je seme čuvano u vakuumski zatvorenoj vrećici, na temperaturi frižidera/zamrzivača. Za seme konoplje iz 2019. godine najoptimalniji uslovi skladištenja su bili na temperaturi frižidera (za redukciju broja enterobakterija) i u zamrzivaču (za redukciju ukupnog broja mikroorganizama). Za smanjenje ukupnog broja plesni i kvasaca, optimalni uslovi su bili na sobnoj temperaturi. Etanol (75%, v/v) je bio najefikasnije sredstvo za dezinfekciju među ispitivanim hemijskim sredstvima, bez obzira na početni broj mikroorganizama, sa log smanjenjem od 3,2 (za ukupan broj enterobakterija), 2,9 log (za ukupan broj mikroorganizama) i ukupnim smanjenjem broja kvasaca i plesni nakon 10 minuta delovanja, za seme proizvedeno 2019. godine, koje je bilo mnogo više kontaminirano u odnosu na seme iz 2018. godine. Uzimajući u obzir cenu metoda dezinfekcije etanolom, natrijum hipohlorit može biti bolje rešenje za smanjenje broja mikrobiota na semenu.
Keywords: dezinfekcija; ukupan broj mikroorganizama; enterobakterije; plesni; kvasci