NUTRITIVNI SASTAV I BIOAKTIVNA SVOJSTVA INTEGRALNOG BRAŠNA DOBIJENOG OD INBRED LINIJA KUKURUZA - Nikolić, Valentina (Food and Feed Research, 2023)
Cilj ovog istraživanja bio je da se odrede hemijski sastav i bioaktivna svojstva integralnog brašna dobijenog od jedanaest inbred linija kukuruza u cilju identifikacije genotipova sa povećanim potencijalom za razvoj hibrida visoke nutritivne i funkcionalne vrednosti, pogodnih za proizvodnju hrane. Linije kukuruza, uključujući sedam standardnih žutih, dve QPM i dve crvene linije zrna, gajene su na oglednom polju Instituta za kukuruz na lokaciji Zemun Polje, Srbija. Integralno kukuruzno brašno dobijeno je mlevenjem u laboratorijskom mlinu. Procena hemijskog sastava i sadržaja pojedinih bioaktivnih jedinjenja, kao i ukupnog antioksidativnog kapaciteta, sprovedena je primenom standardnih laboratorijskih procedura. Najviši sadržaj skroba (73,73%) utvrđen je u liniji L8, dok je linija L10 imala najveći sadržaj proteina (12,82%). Među rastvorljivim proteinima, frakcija α-zeina bila je dominantna u većini linija, u rasponu od 0,92% do 3,57%. Najveći sadržaj ukupnih vlakana (NDF) utvrđen je u zrnu crvene boje Linije 9 (15,77%). Linija L8 je bila najbogatija ukupnim karotenoidima (21,08 mg βCE/g s.m.), dok je linija L7 imala najveći ukupni antioksidativni kapacitet (34,30 mmol Trolox/kg d.m.), što se može objasniti prisustvom antocijana u crvenom zrnu. Linija L1 je imala najveći sadržaj ukupnih šećera (3,36%), a linija L4 imala je najmanji (1,44%). Svi uzorci novih inbred linija ispitivani u ovoj studiji pokazali su dobre parametre kvaliteta u pogledu hemijskog sastava i bioaktivnih svojstava. Dobijeni rezultati mogu dati neke dragocene smernice potrebne u narednim fazama oplemenjivanja kukuruza, kao i otvoriti različite mogućnosti za korišćenje integralnog kukuruznog brašna u prehrambenoj industriji.