RASPROSTRANJENOST PENICILLIUM METABOLITA U KUKURUZU GAJENIM U SRBIJI - Kos, Jovana (Food and Feed Research, 2022)
Kukuruz može biti kontaminiran sa velikim brojem različitih metabolita plesni čije prisustvo znatno utiče na smanjenje kako zdravstvene ispravnosti tako i kvaliteta kukuruza i proizvoda od kukuruza. Poslednjih godina uočen je znatan uticaj klimatskih promena na sve učestaliju pojavu različitih metabolita plesni u kukuruzu. Usled navedenog, osnovni cilj ove studije bio je da se ispita uticaj vremenskih prilika na prirodnu pojavu metabolita Penicillium vrste u uzorcima kukuruza sakupljenih tokom 2016. i 2017. godine. Istraživanje je sprovedeno na ukupno 458 uzoraka kukuruza sakupljenih na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, u regionima Bačka, Srem i Banat. Uzorci su analizirani primenom tečne hromatografije sa tripl kvadrupol masenim detektorom. Od ukupno 45 ispitanih Penicillium metabolita, u uzorcima iz 2016. godine detektovano je 16, dok je u uzorcima iz 2017 godine detektovano 18 različitih metabolita. Sa učestalosti pojave u više od 90% analiziranih uzoraka, oksalin je bio najčešće detektovan Penicillium metabolit u uzocima kukuruza iz obe godine. Pored oksalina, detektovana je i česta pojava kvestomicina A, 7-hidroksipestalotina, pestalotina i mikofenolne kiselina. Ovo je jedna od veoma retkih studija, kako u Republici Srbiji, tako i u ovom delu Evrope, koja se bavi istraživanjima pojave Penicillium metabolita u uzorcima kukuruza.