DA LI PRIMENA NAFTENSKIH KISELINA U RANOJ FAZI RAZVOJA VOĆA IMA PRODUŽENI EFEKAT NA SKLADIŠNU SPOSOBNOST I ROK TRAJANJA PLODOVA KAJSIJE? - Kevrešan, Žarko; Milić, Biserka; Bajić, Aleksandra; Kovač, Renata; Milović, Maja; Kalajdžić, Jelena; Barać, Gordana (Food and Feed Research, 2022)
Na osnovu podataka o stimulativnom dejstvu naftenskih kiselina (NAs) na rast i sastav različitih biljaka, sproveden je eksperiment u kome je ispitan uticaj primene NAs na kajsije u ranim fazama razvoja ploda na njihove morfološke karakteristike, sastav i svojstva ploda nakon berbe. Primenjene su dve koncentracije NAs (1 mg/l i 3 mg/l) u dve faze razvoja kod sorte kajsije NS-4. Aplikacija NAs u fazi razvoja kada je začetak ploda bio okružen odumirućim kruničnim listićima, rezultirala je smanjenjem dimenzija ploda pri berbi, dok je aplikacija 7 dana kasnije rezultirala povećanjem dimenzija ploda. Iako pri berbi nije bilo značajnih razlika u sastavu plodova tretiranih NAs u odnosu na netretiranu kontrolu, tokom 20 dana hladnog skladištenja (1 ± 1 oC, RH 80%), a posebno nakon 3 dana na sobnoj temperature, tretirane kajsije su imale veći sadržaj ukupnih rastvorljivih čvrstih materija, veći sadržaj fruktoze, nižu titrabilnu kiselost, veći sadržaj jantarne kiseline, kao i poboljšana senzorna svojstva: slađi i manje kiselkast ukus, izraženiju aromu kajsije praćenu smanjenom gumoznošću i hrskavošću, intenzivnijim razlaganjem tkiva, ali bez izraženog neodgovarajućeg ukusa.