ETARSKA ULJA KAO ANTIMIKROBNA I ANTIADHEZIVNA SREDSTVA PROTIV BAKTERIJA SALMONELLA TYPHIMURIUM I STAPHYLOCOCCUS AUREUS, I KVASACA CANDIDA ALBICANS I SACCHAROMYCES CEREVISIAE - Tomičić, Zorica; Tomičić, Ružica; Kocić-Tanackov, Sunčica; Raspor, Peter (Food and Feed Research, 2022)
Rastući globalni problem usled povećane rezistencije mikroorganizama na najčešće korišćena antimikrobna sredstva, podstakao je istraživanja u cilju identifikacije novih, efikasnijih lekova širokog spektra delovanja. Poznato je da etarska ulja biljaka, zbog velikog biološkog i strukturnog diverziteta svojih komponenti, imaju mnoge potencijalne prednosti. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni antimikrobni i antiadhezivni efekat petnaest etarskih ulja i njihovih komponenti protiv dve bakterijske vrste i dve vrste kvasaca uzročnike kvarenja hrane i zaraznih bolesti. Antimikrobna aktivnost je određena ispitivanjem minimalne inhibitorne koncentracije (MIC), minimalne baktericidne koncentracije (MBC) i minimalne fungicidne koncentracije (MFC) etarskih ulja i komponenti. Rezultati su pokazali da su etarska ulja Cinnamomum zeylanicum i Eugenia caryophyllus imala najveću antimikrobnu aktivnost sa vrednostima MIC u rasponu od 0.078 do 1.25 mg/mL, odnosno 0.039 do 1.25 mg/mL. S druge strane, etarska ulja Eucalypti aetheroleum i Salvia officinalis su pokazala znatno slabija antimikrobna svojstva od ostalih. U daljem istraživanju, koncentracije MIC su korišćene za procenu inhibicije adhezije bakterija Salmonella Typhimurium ATCC 25923 i Staphylococcus aureus ATCC 14208, i kvasaca Candida albicans ATCC 10231 i Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 korišćenjem metode bojenja kristal violetom u mikrotitar pločama. Na osnovu procenta inhibicije adhezije, kvasac S. cerevisiae ATCC 9763 je pokazao visok stepen antimikrobne rezistencije. Pored toga, E. caryophyllus je imalo najjači efekat sa inhibicijom adhezije do 73 %. U skladu sa rezultatima antimikrobne osetljivosti, najaktivnija antiadhezivna jedinjenja bila su karvakrol i timol. S obzirom na ulogu biofilma u kvarenju hrane i infektivnim bolestima, inhibicija početne faze formiranja biofilma prirodnim antimikrobnim agensima može biti alternativa uobičajenio korišćenim sintetičkim agensima.