ANALIZA BACANJA VOĆA I POVRĆA MEĐU POTROŠAČIMA U VOJVODINI - Ubiparip Samek, Dragana (Food and Feed Research, 2022)
Sveže voće i povrće čine čak do 50% ukupno bačene hrane od strane domaćinstava u okviru Evropske unije. Kako bi se objasnili glavni razlozi ovakvog ponašanja među potrošačima u Vojvodini (Srbija) sprovedeno je online istraživanje putem ankete među 711 ispitanika. Pitanja predstavljena u ovom istraživanju naglašavaju metode čuvanja voća i povrća u kućnim uslovima pre njihove konzumacije. Samoprocena bacanja voća i povrća u okviru domaćinstva i samoprocena zdravstvenog stanja potrošača su analizirani primenom analize korespondencije. Dobijeni rezultati pokazuju da prve dve dimenzije objašnjavaju 95,06%ukupne inercije (p<0.001), što ukazuje na jaku vezu među posmatranim varijablama. Na osonvu ankete može se zaključiti da se i voće i povrće najčešće konzumiraju u svežem stanju (54,43% i 48,95%, respektivno), dok je konzumacija voća i povrća iz frižidera (17,16% i 29,96%, respektivno), odnosno iz zamrzivača (2,81% i 5,20%, respektivno) značajno niža. Većina ispitanika navodi da redovno bacaju voće i povrće (53,02% i 39, 66%, respektivno). Rezultati ističu da količina voća i povrća koja se baci zavise od pola, nivoa dohotka i zdravstvenog stanja ispitanika. Sve ovo ukazuje na neophodnost intenzivnije edukacije potrošača i boljim postupanjem sa ovim namirnicama, kako bi se smanjio otpad.