NAVIKE POTROŠAČA U SRBIJI PRI IZBORU PLODOVA PAPRIKE - Danojević, Dario Đ; Glogovac, Svetlana; Medić-Pap, Slađana; Moravčević, Đorđe (Food and Feed Research, 2021)
Paprika (Capsicum annuum L.) je jedna od najznačajnijih povrtarskih vrsta u svetu. U kuhinjama balkanskih zemalja, pa i Srbije, paprika ima veoma raznovrsnu upotrebu. Poznavanje navika i zahteva potrošača od velikog je značaja za proces oplemenjivanja, kao i za tržišno orijentisanu proizvodnju. Zbog nedostatka informacija o preferencijama potrošača, ovo istraživanje imalo je za cilј da utvrdi koja svojstva plodova potrošači paprike u Srbiji najčeće odabiraju. Anketom je obuhvaćeno četiri stotine dva učesnika koji su svrstani u grupe prema polu, godinama starosti i obrazovanju. Dobijeni rezultati istraživanja pokazali su da je u Srbiji najpopularniji tip paprike kapija, dok je babura drugi izabrani tip, a najomiljenija boja ploda je crvena. Ustanovljeno je da za potrošače veći značaj ima tip ploda u odnosu na boju ploda. Najveći procenat potrošača lјute paprike preferira srednje lјute plodove. U ispitivanju ljutine, trend pokazuje da žene uglavnom vole manje lјutu papriku u odnosu na muškarce. Ključne reči: