UTICAJ VLAGE I TEMPERATURE NA TOPLOTNA SVOJSTVA SEMENA PASULJA (CANAVALIA ENSIFORMIS) - Hussein, Jelili; Oke, Moruf Olanrewaju; Oriola, Kazeem Olaniyi; Ajetunmobi, Abimbola (Food and Feed Research, 2021)
Određena su toplotna svojstva (specifični toplotni kapacitet, toplotna provodljivost i toplotna difuzivnost) semena pasulja (Canavalia ensiformis) za korištenje u projektovanju opreme potrebne za toplotne procese. Toplinska svojstva određena pri 5, 10, 15, 20 i 25% udela vlage (wb) i temperaturama na 30, 40 i 50 ºC pomoću termalnog analizatora KD2 Pro. Rezultati su pokazali da se specifični toplotni kapacitet kretao od 1,55 do 2,47 kJ/kgK, 1,26 do 1,84 kJ/kgK i 1,32 do 1,99 kJ/kgK; toplotna provodljivost od 0,21 do 0,47 W/mK, 0,34 do 0,52 W/mK i 0,26 do 0,60 W/mK i toplotna difuzivnost od 0,25 do 0,41 x 10-7 m²/s, 0,32 do 0,57 x 10,3-7 m² i 10-7 m² do 0,60 x 10-7 m²/s na 30, 40, odnosno 50 °C za proučavane sadržaje vlage. Uticaj temperature i sadržaja vlage nije bio značajan (p>0,05) na specifičnu toplotu i toplotnu difuzivnost, ali je bio značajan (p<0,05) na toplotnu provodljivošću po polinomu trećeg reda. Utvrđen je nelinearni odnos između tri toplotna parametra i sadržaja vlage unutar proučavanog temperaturnog raspona. Rezultirajući regresioni modeli za toplotna svojstva dali su visoki koeficijent korelacije (R2 ≥ 0,7995), što ukazuje da se mogu koristiti za opisivanje odnosa između temperature, vlage i toplotnih svojstava semena Džek pasulja.